İletişim (Fiyat İsteyin)

İkinci El Telefon Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İkinci El Telefon Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sahibinden veya bayiden ikinci el telefon alırken dikkat edilmesi gereken birçok husus var. Aldığınız cihaz gerçekten sağlam mı? Herhangi bir arızası var mı? Daha önce suça karışmış mı? Bu soruların cevabını hazırladığım bu yazıda bulabilirsiniz. Lütfen anlattığım adımları harfiyen yerine getirin.

İkinci El Telefon Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İkinci El Telefon Nasıl Alınır?

Beğendiğiniz bir telefon modeli için öncelikle internette biraz araştırma yapmalısınız. Cihazın sıfır fiyatını ve ikinci eldeki piyasa fiyatını görmeniz gerekir. Alacağınız cihazın ikinci el fiyatı çok ucuz veya çok pahalı ise bu durum cihazda bir sorun olduğunun işaretçisi olabilir. Sahibinden, letgo gibi sitelerden ortalama fiyatlarına bakıp fikir sahibi olabilirsiniz.

Diyelim ki alacağınız telefona karar verdiniz, fiyatını da öğrendiniz. İnternetten cihazı buldunuz diyelim. Satıcıyı arayarak bazı bilgiler edinmeniz gerekiyor:

  • Kutusu ve faturası mevcut mu?(Faturası olmayan cihazı almayın)
  • Cihazın kasası açıldı mı tamir gördü mü?
  • Çalışmayan donanımı var mı?
  • Garantisi devam ediyor mu?(Cihaz sağlamsa garanti çok önemli değil)

Bu sorulara göre satıcıyla görüşmeye gidebilirsiniz. Faturası yoksa almaktan direk vazgeçin. Faturasız cihaz başınıza bela olabilir. Diyelim ki satıcıyla telefonda görüştünüz ve buluşmaya karar verdiniz. Buluştuğunuzda yapacağınız işlemler şöyledir :

Imei no sorgulama

E devlet imei kaydı
IMEI NUMARASI KAYITLI yazması gerekiyor

Cihazı elinize alın ve telefon araması yapılan ekranı açın. *#06# tuşlayın. Karşınıza cihazın IMEI numarası gelecektir.Bu numara ile faturadaki numarayı karşılaştırın. Aynı olması gerekiyor. Daha sonra E-devletten imei sorgulaması yapın. E-devlet IMEI sorgula. Aynı zamanda cihazın kutusunda da IMEI Numarası yazacaktır. Hepsi aynı olması gerekir.

Not : Çift sim kartlı cihazlarda iki tane imei numarası vardır. İkisini de kontrol edin.

Sim kartı takarak arama yapın

IMEI numarasında sorun yoksa cihaza sim kartınızı takarak arama yapın. Bu sayede cihazın sim kart sorunu var mı onu görmüş olursunuz, aynı zamanda ahizenin çalışıp çalışmadığını anlarsınız.

Telefonun kasasını kontrol edin

Telefonun daha önce tamir görüp görmediği hakkında fikir sahibi olmak için kasasını detaylıca inceleyin. Ekran ve kasanın birleşme noktalarına dikkatlice bakın. Eğer ekran değişimi yapılmışsa belli olacaktır. Ayrıca bazı telefonların altında kasayı açmak için vida bulunur bu vidaların hasar görüp görmediğine bakarak cihazın açıldığını anlayabilirsiniz.

Donanımlar

Telefonu elinize alıp fiziksel olarak bütün aksamını kontrol edin. Farketmediğiniz bir donanımı çalışmıyor olabilir. Satış esnasında dikkatinizi çekmez ancak daha sonra kullanımda sizi üzebilir.

Kamerayı deneyin

Ön ve arka kamerayı açarak fotoğraf çekin. Daha sonra video çekin. Bazı telefonlarda kamera/lens bozulması olabilir. Bunlara dikkat edin. Kameranın camında ufak tefek çizikler normaldir. Çektiğiniz fotoğraf ve video kaliteli ise sorun yok demektir.

Batarya ve şarj

Şişmiş telefon bataryası
Şişmiş Telefon Bataryası

Cihazın şarj kablosunu bağlayın ve 10-15dk şarj edin.  Şarj girişinde veya şarj doldurma esnasında bir hata varsa görmüş olursunuz. Ayarlardan ekran süresi, şarj süresi gibi seçeneklerden de bilgi sahibi olabilirsiniz.

Not : Eğer iPhone alacaksanız ayarlara girerek Pil sağlığını sorgulayabilirsiniz. %70 altında ise bataryanız çok çabuk bitecektir.

Diğer kontroller

Mümkünse youtube’dan video açarak hem ekranın performansını görün hem de hoparlörün çalışıp çalışmadığını görmüş olursunuz. Su kaçması durumlarında hoparlörden cızırtı gelebilir. Dikkatli olmakta fayda var.

Telefondaki ses tuşlarını, açma kapama tuşunu ve ana ekran tuşlarını kontrol edin. Note serisi gibi bazı telefonlarda kalem vardır. Sizin alacağınız telefonda da kalem varsa çalıştığından emin olun.

Ekstra

Eğer cihazın donanımlarından anlıyorsanız CPU-Z uygulamasını yükleyerek cihazın içindeki donanımlar ile kutuda yazan donanımların aynı olup olmadığını karşılaştırabilirsiniz. Yukarıdaki seçenekler olumlu ise bunu yapmasanız da olur 🙂

İkinci El Telefon Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön