En iyi hosting firmaları hangileridir? Ülkemizde faaliyet gösteren onlarca hosting firması bulunmaktadır. Bunlardan bazılar kendi veri merkezlerini(datacenter) kullanırken diğerleri de mevcut veri merkezlerinden hizmet alarak faaliyet göstermektedir. Hosting ve sunucu satın alacak kişilerin kaliteli hosting firmalarını bulmak için çeşitli yollara başvurduğunu gördüm. Ben de bir firma ile çalışmadan önce firmanın kurumsal kimliğine ve müşterilerin yorumlarına dikkat ediyorum. Makalenin devamında en iyi hosting firmaları hangisidir sorusuna yanıt vermeyi amaçlıyorum. Buyurun başlayalım.
Bu makalede ülkemizde faaliyet gösteren en iyi Türkiye lokasyonlu hosting firmalarını derlemeye çalıştım. Bu yazıyı okuyan tecrübesiz arkadaşlar şunu unutmasınlar ki sektörde hizmet veren ancak listeye dahil edilmemiş birçok kaliteli firma da bulunmaktadır. Ancak bu liste daha önce çalıştığım veya doğrudan çalışanlardan edindiğim bilgiler ışığında hazırlanmıştır.
İçindekiler
Türkiye Lokasyon mu yoksa Avrupa Lokasyon mu?
Hosting veya sunucu kiralaması yaparken dikkat edilen önemli hususlardan birisi lokasyondur. İnternetin hayatımıza girdiği yıllarda lokasyon çok önemliydi. Çünkü fiziksel olarak uzak mesafelerden veri alışverişi yapmak ciddi zaman kaybına yol açmaktaydı. Günümüzde internet daha hızlı hale geldi ancak iletilen verinin miktarı da aynı oranda artmış durumda. Geçmişte internetin yavaşlığı sebebiyle fiziksel lokasyon önemliyken günümüzde ise iletilen verinin çok büyük boyutlarda olması sebebiyle lokasyon yine önemini korumaktadır.
Web sitenizin hizmet vereceği kitle göz önüne alınarak uygun lokasyon seçilmelidir. Örneğin sadece Türkiye’den ziyaretçi çekmeyi planladığınız bir web siteniz varsa en iyi seçenek Türkiye lokasyonlu bir hosting kullanmaktır. Eğer hizmet verilecek bölgede lokasyon bulunamaz ise fiziksel olarak en yakın bölge seçilmelidir. Birden çok ülkeden ziyaretçi çekme hedefiniz varsa CDN hizmetleri kullanarak içeriğinizin kopyasını birçok ülkede bulunan CDN sunucularına dağıtabilirsiniz. Bu sayede farklı lokasyondan sitenize giren kullanıcılar hızlı bir şekilde erişim sağlayabileceklerdir.
Ucuz Hosting Kötü müdür?
Ucuz hosting kötü müdür sorusuna yanıt vermek için öncelikle bir hostingin yapısına bakalım. Hosting, bir sunucunun sınırlı kaynağını birden çok kişiyle paylaştırılması sonucunda ortaya çıkmış bir kavramdır. Hosting’in barındığı sunucuda yüklü olan yazılımlar birden çok kullanıcıya pay edilir. Aynı yazılım lisansları birden çok kullanıcıya satılarak sürümden kazanılmaya çalışılır. Hosting bir web sitesinin yayınlamak için en ekonomik yöntemdir.
Bir sunucuda barınacak hosting sayısı ne kadar artarsa sunucunun iş yükü de aynı oranda artacaktır. Çok uygun fiyata hosting satışı yapan firmalar genellikle bir sunucudan mümkün olan en fazla hosting paketini satmaya çalışıyorlar. Sunucuya binen yük fazla olduğu için gecikme, uptime kaybı, yavaşlık gibi birçok sorun meydana gelmektedir. Böyle sorunlar yaşamak istemiyorsanız çok ucuz olan firmalardan uzak durun. En azından o firmanın yorumlarına tekrar bir göz atmanızı tavsiye ederim.
Günümüzde başlangıç seviyesinde bir hosting fiyatının yaklaşık fiyatı 1$/ay şeklindedir.
Türkiye’nin En İyi Hosting Firmaları
Türkiye lokasyonlu ve daha önce kullanma fırsatı bulduğum kaliteli hosting firmalarını aşağıda sizler için değerlendirdim. Makaleyi okuyunca, en iyi hosting firmaları hangisidir sorusuna kendiniz cevap vereceksiniz.
Alastyr Hosting – İzmir
Eski ismi Smyrna Telekom adıyla 2002 yılından beri hizmet vermektedir. 2012 yılında Alastyr Telekom ismiyle devam etmektedir. İzmir merkezde kendi veri merkezleri ile hizmet vermektedirler.
Hosting paketlerinde 14 gün koşulsuz para iadesi mümkün. Alastyr, %100 optime oranı ve hızlı müşteri hizmetleri ile ön plana çıkmaktadır. Başlangıç hosting paketine yıllık 10,99 $ ücretle sahip olabilirsiniz.
Netinternet Telekom – Denizli
Netinternet’e sadece bir hosting firması demek yanlış olur. Servis sağlayıcı hizmetlerinin yanısıra hosting paneli, güvenlik duvarı gibi yazılımlar geliştiren çok yönlü bir şirket. Denizli merkezli olan bu firmanın yine aynı şehirde bir veri merkezi bulunmaktadır.
Bu firma Reseller paketine DirectAdmin kontrol panelini alternatif olarak sunmaktadır. DirectAdmin panel cPanel‘e göre daha uygun fiyatlı bir paneldir. Netinternet başlangıç hosting paketine yıllık 12,72 $ ücretle sahip olabilirsiniz.
Dünyanın en büyük webmaster forumu olarak adlandırılan r10.net 2020 yılında Netinternet altyapısına geçti. r10.net’in taşınma hikayesini okumak için: r10 Taşınma Hikayesi.
Netinternet Hosting Paketleri→
Turhost Hosting (Kocaeli)
Turhost wordpress hosting paketleri ve hızıyla öne çıkan başarılı firmalardan birisidir. Ülkemizde 2004 yılından beri faaliyet göstermektedir. Veri merkezi olarak Türk Telekom’un Gayrettepe veri merkezini kullanmaktadırlar. En uygun paketli hostingi 11,88 $ yıllık ücrete sahiptir. Ayrıca ülkemizin ICANN akreditesi olmuş domain satışı yapan firmalarından birisidir.
Bakınız: ICANN Akrediteli Firmalar Listesi
Güzel Hosting – İstanbul
Güzel Hosting son yıllarda teknik destek ve müşteri memnuniyeti ile ön plana çıkmış firmalardan birisi. Bu özelliklerin yanında görece uygun fiyat politikası ile kısa zamanda sektörde ön plana çıkmayı başardı. Güzel Hosting’in toplamda 3 farklı veri merkezinde barınan sunucuları mevcut. Bunlardan iki tanesi Türkiye’de(Netinternet ve Radore veri merkezlerinde) bir tanesi de Fransa’da bulunan OVH veri merkezindedir. Geçtiğimiz aylarda Radore ile yaşanan bir sorundan dolayı Radore sunucularını kapatacaklarını okumuştum fakat son durum nedir bilmiyorum.
Wpmavi sitesinde geçtiğimiz yıllarda yapılan bir araştırmada Güzel hosting en hızlı hosting firması seçilmişti. Ancak güncellenen araştırmada sıralamaya girememiş. Bu durum tahminimce Radore ile yaşadığı problemler sonucunda olabilir. muratcelebi.com.tr dahil 2-3 web sitem burada barınmaktadır.
İsimtescil Domain ve Hosting – İstanbul
İsimtescil ülkemizde bilinen en eski domain firmalarından birisidir. Yüzlerce popüler ve yeni uzantıların satışını yapmaktadır. ICANN akreditesi bulunan firma son yıllara kadar domainle ön plana çıkmaktaydı. Ancak yapmış olduğu alt yapı yatırımları ile hosting alanında da kendini göstermeye başladı. İsimtescil’in Ankara ve İstanbul’da 2 adet veri merkezleri bulunmaktadır. %99.9 uptime ve performans ile son yıllarda hosting alanında da kendini göstermeye başlamıştır.
En uygun fiyatlı hosting paketini 10,68 $ yıllık ücretle satın alabilirsiniz.
Natro Hosting – İstanbul
Natro, ülkemizde Çizgi Telekominikasyon A.Ş. altında faaliyetlerini gösteren en köklü firmalardan birisidir. Yalnız başlangıç hosting paketlerinde ücretsiz SSL hizmeti olmadığını belirtmek isterim. Bir çok hız araştırmasında Natro hostingleri sıralamaya girmeyi hep başarmış. Bu sebeple listeye eklemek istedim.
Veridyen Hosting – İzmir
Veridyen hosting 2016 yılında İzmir’de kurulmuştur. Sunucuları Netdirekt firmasının İzmir lokasyonlu veri merkezinde barınmaktadır. Veridyen Hosting’in bu listede yer almasının sebebi hızdır. İnternette yapacağınız birçok hız karşılaştırmasında Veridyen hosting paketleri her zaman ön plana çıkabilmeyi başarmıştır.
Vargonen Hosting – İzmir
Vargonen firması 2000 yılından beri hizmet vermektedir. Hız ve lokasyon çeşitliliği konusunda ön plana çıkmaktadır. Türkiye’de iki, dünya genelinde altı farklı lokasyon olmak üzere toplamda sekiz lokasyonda hizmet vermektedir. Hosting fiyatları çok makül olmasa da kabul edilebilir. En uygun hosting paketine 17,88 $ yıllık ücret ödeyerek sahip olabilirsiniz.
Sadece Hosting(Premier DC) – İstanbul
Sadece Hosting geçtiğimiz yıllara kadar sektörde oldukça karşıma çıkan bir firmaydı. Fiyat olarak pek ucuz sayılmaz ancak kalitesi iyidir. 2009 yılında Premier Dc tarafından satın alındı. Şu anda birçok web sitesini Premier DC(İstanbul) veri merkezinde barındırmaktadır. En uygun fiyatlı hosting paketine 19 $ yıllık ücretle sahip olabilirsiniz.
Sonuç olarak en iyi hosting firması hangisi?
Bu sorunun cevabına tek bir firma ismi vermek çok yanlış olacaktır. Ülkemizde hosting ve sunucu hizmetleri sektöründe faaliyet gösteren onlarca firma mevcuttur. Yukarıda listelenen firmalar bunlardan sadece bir kaç tanesidir. Daha önce çalışma fırsatı bulduğum veya yakın çevremde çalışanlardan edindiğim bilgiler neticesinde sizlere bu listeyi hazırladım. Umarım faydalı olur.
Lütfen unutmayın: Bir firmaya iyi veya kötü demek zordur. Örneğin siz X firmasının hosting hizmetinden memnun kalırsınız fakat başkası e-posta hizmetinden memnun kalmaz. Verilen hizmete göre kalite değişebilir. Satın almadan önce firmaların genel yorumlarını ve satın almak istediğiniz hizmeti(hosting, alan adı, sunucu vs) araştırısanız en doğru sonuca ulaşacağınızı düşünüyorum.
Hosting firmalarıyla ilgili deneyimlerinizi bu makalenin altında okuyucularla paylaşırsanız memnun olurum. Kalın sağlıcakla.
Kendime not : Düzenli yedekleme yapmayı alışkanlık haline getirmeliyim 🙂
Teşekkür ederiz. Firmamız için hizmet almaya başladık
En iyi hosting firması teknik desteği en hızlı hosting firmasıdır. her firmanın kusuru olur, önemli olan hızlı çözüme kavuşturmak
+1